Monday, June 20, 2011

Kempori Selangor 2011

Dalam keadaan yg agak penat & baru smpai JB aq menulis post ini utk tatapan anda semua,haha..ok mule2 pd hari jumaat aritu 17 jun tepat pkol 9 pg aq bertolak dari terminal bas pasir gudang tros ke terminal bersepadu selatan kat bandar tasik selatan sane untuk mnyertai kempori selangor tp sbgai petugas je,mmg x la kn dpt jd pserta umur2 mcm ni,dgn prasaan yg excited nk pegi sbb bosan dok umah padahal x smpai smggu pn dok umah,pkol 3 ptg jgkla aq baru smpai sane mmg mnyirap abesla kn bas 2 bawak lembab nk mampos sdgkn aq terkejar-kejar mase sbb pkol 3 aq da kne ade kat ktm serdang,smpai je TBS aq tros pegi ktm bli tiket ke serdang,ngam2 aq smpai je train pn smpai mmg cun la kn,dari bndar tasik selatan ke serdang 2 x jaoh sngt,1 stesen je da smpai,smpai je kat ktm serdang aq pn tnggu mmbe2 aq dari uniten ade 4 org,ktowg pegi naek 1 kete je mnroskn prjalanan ke tapak kempori kat restu ibu,ulu yam selangor..fuhh prjalanan agk jaoh jgkla lbeh kurg sejam stngh ke dua jam prjalanan naek lenguh badan2 aq dok dlm 2 dgn jln yg bengkang-bengkok 2 tp sronok la sbb jln kat kwsn hutan,nk masok kat kwsn campsite 2 jaoh lg kedalam adela bbrapa peserta kempori yg tnggu kat tepi jln 2 tnjukkn arah,kang kalau x de penunjuk arah kemana ntah ktowg masok,dari saat i2 bermulalah tugas kami sbagai petugas di kempori hulu selangor,next day hari sabtu 2 tugasan sbenar bermula,aq n mmbe2 aq dri klkm uniten ditugaskn untuk mnjaga bhagiaan kenegaraan dgr mcm bosan tp sronok sbb bila pserta2 ni dtg kat booth ktowg dowg kne baca sjarah pengakap,epolet dan organisasi,badan berkanun,sistem beraja n las skali ni part yg pling ktowg ni sume suka ialah nyanyian,haha sblom kitowg cop dkat buku aktiviti dowg 2 kite kne tnye bbrapa soalan dari setiap bhagian yg dowg dah baca n las skali kite akn suro dowg nyanyi 3 or 5 lagu pengakap or lagu2 hutan dgn kuat,gaya mesti ade,muke senyum x mo ketat2,haha slagi ktowg x puas hati peserta2 ni knela ulang blk smpai aq n 4 org mmbe aq dri uniten ni puas hati,haha ksian kat budak2 uh biler kne ulang2 nyanyi lagu yg same tp sronok la jgk n dpt mghilangkn bosan,huhu..lpas abes je tugas tepat pkol 6 ptg ape lagi ktowg pn blk khemah n pegi mndi kat sungai,hwooo air sungai kat situ sumpah sejuk,mlm 2 pulak ade mlm kbudayaan n kembara mlm,mmbe2 aq yg laen 2 da pnat sngt smpai tetido kat dlm khemah so tnggal la aq sorang yg tngk mlm kbudayaan n jage bdk2 ni utk kembara mlm,mmbe2 aq uh nk join kembara mlm tp melihatkn dowg nyenyak tido sbb pnat so aq biarkn jela dowg tido,time kembara mlm 2 aq ditugaskn membawa 1 patrol seramai 25 org plajar masok ke hutan,hee mmg gelap la kn kat hutan 2 pastu pserta2 ni x dibenarkn bawak torchlight cume aq je rover yg blh bawak torchlight,tngk gaya n kerenah bdk2 ni bes jgk ade yg takot,ade yg terover berani haha mngigtkn aq mase aq form 2 mase 2 aq jd pserta untuk jambori pengakap johor tp skang aq plak yg ditugaskn untuk bawak dowg masok hutan,mmg mencabar tp 2 la yg aq suke dlm bnyk2 aktiviti laen..pkol 2 pg baru ktowg kuar dri hutan 2 n pserta2 tros blk khemah n tido sbb esok ade bnyk lg aktiviti yg dowg kne buat n aq n rover2 yg laen ade sikit taklimat,lpas je abes taklimat aq tros pegi tido haa esok nk kne bgn pg2..hari ahad bermula aq bgn lmbt sket,hehe pkol 7.30 baru bgn sbb kpenatan,bgn2 tros pegi gosok gigi x mndi tros pkai uniform n sarapan x denyer nk mndi2 sbb pengakap x mndi pg,hahaha..pkol 8.30 tros pegi ke booth utk tugasan yg sama mcm hari sblomyer,smpai je kat booth aq tngk pserta2 ni da tnggu ktowg,huhu sori dik lmbt sket,sarapan ktowg lmbt smpai (< alasan semata-mata) hehe,pg 2 aq ditugaskn utk menrima laporan,ape lg ketua patrol cpat bg laporan..yeahh arini keje x dela smpai ptg mcm smalam sbb tnghhri 2 ktowg da blh blk da n pserta2 ni esok baru dowg blk,tnghhri 2 lpas je kmas2,ktowg pegi mndi sungai utk kali trakhir n ucapkn slamat tnggl pd pserta2 n rover2 yg laen ktowg tros brgerak blk,kpd pserta2 n rover2 yg laen jumpa anda di malaysia international scout jamboree di terengganu bulan 11 nnti yaww kali ni jambori smggu plak n aq akan mnjadi salah seorg dri international service team,uhh sedar x sedar da pnjg jgk aq taip ni wlaupn dlm keadaan pnat so nk tido dulu la,,daaaaa~~ :)

                                                       lencana indaba n lencana jambori

                                                      







2 comments:

aimi said...

untonglaaaa.. hahahaha

daffi said...

ape yg untong ?

Post a Comment